Utställning och ugnsbygge

Quartet. Stoneware, porcelain, slip, sinter engobe, glaze, unvarnished birch box (2012, W:19cm)

Efter sommaren har jag min första separatutställning på 8 år. Hjärtlig välkomna till Formargruppens galleri 25/8-25/9. På utställningen kommer jag visa en bred översyn av mitt arbete med koppar.


Under den senaste tiden har jag arbetat med fat i olika storlekar och medan de torkar bygger jag om min ugn. För er som har följt mig vet att ugnar är en viktig del av mitt arbete; varje ugn kommer med sina resultat och jag använder deras egenheter till dekorativa effekter. Romantiken att elda har falnat med tiden och idag är konstruktion och brännande fokuserat på resultat.

New kiln under construction. To be fired with two home made veggie oil burners.
5 kommentarer:

 1. hej Stefan, jag har följt dig en tid och beundrat dina arbeten, främst dina alster från vedugnar, jag är keramiker själv som trånar efter en vedugn och jag planerar bygga en så snart jag har möjlighet. Så nu blir jag så nyfiken när du säger att romantiken med att elda har falnat och att du nu jobbar mer resultat inriktat. Jag tycker det är det som är hela grejen med keramik bränt i vedugnar- att den får ett så vackert och spännande resultat. hur menar du? är du helt enkelt ute efter ett annat resultat eller tänker du att resultatet inte lönar sig tillräckligt, att det är svårt att få in pengar motsvarande den tid man lägger på ved bränd keramik. eller något annat?
  Jag kommer att fortsätta följa dina fina arbeten.
  vänliga hälsningar från ett fan. Ida

  SvaraRadera
 2. Hej Ida,

  Jag surfa in på din sida; många fina resultat och vilken rolig liten ugn du byggt (Hur hög temperatur kom du upp i?) Har du sett Hagi-yaki?
  När jag pratar om att romantiken falnat menar jag inte för resultaten. Det är snarare så att resultatet – krukorna – gör en ibland tung och alltid olönsam process (bränning och konstruktion) genomförbar. Med den riktning mitt arbete har just nu är vedbränning viktigt men att arbeta dygn i sträck för att få dom är bara ett nödvändigt ont. (Apropå det bränner jag nästa stora vedbränning i september.)
  Hoppas mitt korta svar gett något ljus på din fråga. Lycka till med dina ugnsplaner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,

   Ugnen byggdes efter ritningar en kompis till mig kommit över i Tyskland. Temperaturen varierar, jag har inte helt fått grepp om den ännu, har bara bränt 3 gånger, vi har kommit upp till ca 1240 men sista bränningen kämpa vi som djur för att komma upp i temperatur, trots hjälp av pyrometer kom vi inte högre än 1100 grader. Ugnens minimala storlek kan kanske vara ett av problemen.

   Hagi-Yaki har jag inte sett tidigare men googlade snabbt och det ser spännande ut- det ska jag titta närmare på.

   Skönt att höra att du inte övergett veden! Jag ser fram emot att se vad som kommer ur september bränningen!

   Tack för ditt svar/ vänliga hälsningar Ida Reichlin

   Radera
 3. You have a good skill in throwing. Love your glazes too..

  SvaraRadera