Mer arbete

Kvartett. Stengods, porslinsengobe, sintringsengobe, glasyr, ask i obehandlad björk. (2011, B: 19cm)

Koppen till vänster liknar ett spräckligt fågelägg. De vita prickarna är kristaller bildade i en långsam avsvalning. Att kristallerna är vita och ytan i övrigt är svart är resultatet av olika mängd rök från elden då de bildats.
Den svarta koppen framför är resultatet av en snabb avsvalning. Om den här glasyrer svalnar sakta bildas en hinna av små gula kristaller över hela ytan så att glasyren upplevs som gul och matt i stället för svart och högblank. Glasyren är nära besläktad med tidiga kinesiska tenmoku-glasyrer och har precis som dem en lätt transparent kvalitet.
Den ljus koppen i bakgrunden har även den ett släktband till tidiga kinesiska glasyrer. I detta fall till celadon men min är saltbränd; en teknik som utvecklades 1000 år senare och i Europa. Saltet får glasyren att hänga som tunga turkosa droppar nere vid fotringen.
Längst fram till höger står en kopp som skiftar dramatiskt mellan gråblått och rött. Färgerna är spår efter eldens framfart i min senaste vedbränning. Där koppen är blå har eldens låga slickat i över fyra dygn.

Efter önskemål kan man nu köpa mina arbeten via Etsy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar